DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ BAZI NOKTALAR

DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ BAZI NOKTALAR>


DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ BAZI NOKTALAR

Arıcılık; tarımsal üretim bakımından birçok sektörü destekleyen, onlara kaynak sağlayan, atıl iş  gücünün kullanılmasına imkân sağlayan, insan sağlığı açısından çok değerli ürünler sunan, zevkli ve doğa ile bütünleşmemizi sağlayan bir üretim koludur.

 

Arıcılık yapmak isteyenlerin karşılaştıkları sorunları görerek daha dikkatli olmaları konusunda neler yapılabilir?

 

Arıcılık yapmak isteyen kişi nasıl bir üretim şekli gerçekleştirmek istediğine karar vermesi gerekir. Arı ürünleri bal başta olmak üzere polen, arı sütü, propolis, ana arı, arı zehiri vb. üretimi için arıcılık yapılmaktadır. Bir Arıcı hepsini birden üretmeye çalıştığı zaman koordinasyonu kaybeder. Yeni başlayan bir kişi hevesi olarak her şeyi üretmek düşüncesiyle işe başlayabilir. Bu onun için gerçekten yorucu olur ve sevkini kırabilir. Bu konuda daha sabırlı olmak öncelikli olarak arı kolonisi ne ve davranışlarını öğrenmek gereklidir. Arı kolonisi bölgesel olarak ve iklimsel olarak her dönemde farklı özellikler gösterebilir, bunun Arıcı tarafından iyi değerlendirilmesi doğru uygulamaların yapılması verimliliğe giden en önemli faktör. Yanlış zamanda yapılan uygulamalar verim kaybına, hastalıklara ve koloni kayıplarına neden olabilir.

 

Arıcı`nın bölgesini iyi tanıması ne zaman bal akımını olduğu, buna göre yapacağı uygulamaların hangi dönemlerde neler olması gerektiği konusunda planlama yapması gereklidir. Yeni başlayan bir kişinin bölgedeki arıcılarla yapılan uygulamaların değerlendirilmesi, kendisini nasıl bir program yapacağı konusunda karar vermesi gerekir. Bulunduğu bölgede bal akım dönemi ne zaman? Hangi bitkilerden elde edilmekte, önceli senenin verimi nasıldı? Kaç çerçeve koloni nüfusu ile bal dönemine girilmeli? Hasat tahminen ne zaman yapılmakta? Vb… soruların değerlendirilmesi gereklidir. Örneğin bal akım döneminden sonra koloniler alınarak bal hasat edilmesi planlanırsa, meradan yeterli gıda gelmemesi durumundakolonilerin beslenmesine dikkat edilmiyorsa ve kolonilerde gerileme görülecektir.

 

Arıcılardan birbirlerine uyuşmaz bilgiler elde edebilir, bunları değerlendirirken kendi mantığını oluşturması, kaynak araştırması ile doğruya ulaşması gereklidir. Arı kolonilerine uygulanan uygulamalar dönemsel olarak ve yıllar itibari ile farklılık gösterebilir. Arıcılık yapanlar genellikle standart oluşturmaya çalışsalar da bazı dönemler iklimsel farklılıklar bitki örtüsünü ve koloni gereksinimlerini değiştirdiği için arıcıların yapacağı uygulamalar da farklılık gösterecektir. Balarısının çalışma mantığı ve prensiplerinin iyi anlaşılması ve elde edilen bilgilerin bunlarla uyuşması gereklidir.

 

Koloninin sağlıklı olması hastalıklarla mücadelenin de iyi yapılmasında dayanmaktadır. Her duyulan uygulamanın hemen yapılması iyi sonuç vermeyebilir. Dikkatli davranılmalı gerekirse 1-2 kovanda denenmeli sonuçlar görülerek bütün kovanlara uygulanmalıdır. Üzerinde içeriği yazmayan, kulaktan dolma bilgilerle hazırlanan ilaçlama uygulamaları yapıldığında karşılaşılan olumsuzluklar şaşırtıcı olmamalı.

 

Irklar konusundan da arıcıların kafasında yetersizlik düşüncesi bulunmaktadır. Daha verimli ırk ve ekotiplerin aranması üretimin geliştirilmesi ve arttırılması bakımından önemlidir. Bu konuda ülkemizde yapılması gerekli çalışmaların zamanla daha da artmasını beklesek de, Arıcılığa yeni başlayan bir kişinin çok verimli bir ırk ile çalışıp onun gereksinimlerini sağlayabilecek bilgiye sahip olmaması da başka bir tezattır. Yüksek verime sahip arı ırklarının çevresel koşullar bakımından yüksek gereksinimlerinin olması şaşırtıcı değildir. Öncelikli olarak arıcının elinde ki kolonilerin ihtiyaçlarını karşıladığına emin olması gereklidir. Daha sonra denemelerle daha iyi üretim yapabileceği hatları aramaya çalışmalıdır.

 

Yaptığımız arılık ziyaretlerinde de görüyoruz ki bu konuda ciddi eksikliklerimiz mevcut. Bize göre sezon sonu olduğu için yavrulama miktarının azalmasını beklerken; bazı koloniler genç kadrolu arı sayısının az olması gerekçesi ile yavrulama miktarını arttırmakta ve depolanan gıda miktarı azalmakta olabilir. Bu arıcı tarafından fark edildiğinde besleme yapılması gerekecektir. Bu yapılmazsa ileri aşamada gıda yetersizliği ile karşılaşılacaktır. Bu bazen arıcılar tarafından bölgeye uygun arı olmadığı fikri uyandırsa da bölgeye uygunluğundan ziyade arıcının uygulamalarına uygun olmadığı anlaşılır. Aynı zamanda bu konuda dikkatli davranmamamız kış kayıplarımızı ve kovan terk olaylarının yaşanmasına neden olmaktadır.

 

Arıcılık işletmelerinin karlılığı arıcının dikkatli ve düzenli çalışması, doğru kararlar ve zamanlamasının iyi olması ile pekişecektir. 

Hızlı İletişim